Rakija u Srbiji zauzima posebno mesto i retko koja svečanost ili okupljanje može da prođe bez nje. Ona se ne posmatra isključivo kao piće, već kao običaj i izraz poštovanja prema gostu. Čašica se nudi ujutru uz meze, na svadbi uz pesmu ili uveče kada društvo sedne za sto.
Svaka kap nosi miris voća i priču o ljudima koji su je pažljivo spravljali. Jedni uvek biraju šljivovicu, drugi se odlučuju za dunju, treći uživaju u kajsiji, ali svi znaju da prava rakija mora da ima dušu.
Postoji uvreženo mišljenje da se kvalitet meri cenom. Međutim, praksa pokazuje da dobre rakije ne moraju da budu nedostižno skupe. Na tržištu se mogu pronaći flaše do 3000 dinara koje pružaju čist i bogat ukus, snažan karakter i pravo uživanje.
Upravo takve rakije osvajaju kako dugogodišnje ljubitelje domaće kapljice, tako i one koji tek ulaze u njen svet.
Pred vama je pažljivo sastavljen vodič koji otkriva rakije do 3000 dinara vredne vaše pažnje i degustacije.
1. Baraba Viljamovka Podrum Palić

Poreklo | Srbija |
Destilerija | Podrum Palić |
Voće | Kruška viljamovka |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 40% |
Nagrada | IWSC 2023 – zlatna medalja, 95 poena |
Cena | 2.700 RSD |
Rakija Baraba Viljamovka iz Podruma Palić nosi duh severa Bačke i jedinstvenog palićkog podnevlja gde kruška viljamovka daje svoje najbolje osobine.
U svojoj voćnoj osnovi oseća se zrelost sunca i pažnja majstora. Rakija ima bogatu aromu, nežan miris kruške i mekoću koja se prepoznaje već na prvi gutljaj.
Čašica ove rakije može da posluži kao idealan aperitiv, jer otvara apetit i priprema nepce za hranu.
Podjednako dobro funkcioniše i posle obroka, kada prijatno zaokruži ukupan doživljaj.
To je piće koje se pije polako i u društvu, jer svaka nota voća zaslužuje pažnju.
Nagrada zlatne medalje na IWSC 2023 sa visokih 95 poena potvrđuje kvalitet na svetskom nivou.
Za cenu od 2.700 dinara, rakija Baraba Viljamovka se pokazuje kao izuzetna kupovina, jer nudi eleganciju i raskoš koja se retko nalazi u ovoj cenovnoj kategoriji.
2. Rakija Zarić Kraljica

Poreklo | Srbija |
Proizvođač | Zarić Destilerija |
Voće | Požegača, ranka, trnovača |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 42% |
Odležavanje | Najmanje 5 godina u hrastovim buradima |
Cena | 2.999,90 RSD |
Rakija Zarić Kraljica predstavlja spoj tradicije i modernog pristupa proizvodnji rakije u Srbiji.
Dobijena je od pažljivo biranih starih sorti šljive, među kojima se ističu požegača, ranka i trnovača. Svaka od njih doprinosi specifičnoj punoći ukusa i bogatstvu mirisa.
Odležavanje u hrastovim buradima u periodu dužem od pet godina donosi joj toplinu, dubinu i ozbiljnost koja je izdvaja.
Miris nam otkriva slojeve voćne arome u kojima se prepoznaje šljiva sa blagom drvenastom notom hrasta.
Ukus je intenzivan, pun i zaokružen, a završnica ostavlja osećaj elegancije na nepcu. Može se poslužiti blago ugrejana, poput konjaka, što dodatno otvara aromatski spektar, ili potpuno rashlađena za osvežavajuće iskustvo.
View this post on Instagram
Gastronomski se savršeno uklapa uz pršutu, zreli sir, grilovano povrće ili orašaste plodove.
Cena od 2.999,90 dinara svrstava rakiju Zarić Kraljica u gornju granicu dostupne ponude, ali sa kvalitetom koji opravdava svaku čašicu i potvrđuje njen prestiž među domaćim rakijama.
3. Akov Rakija Loza

Poreklo | Srbija |
Proizvođač | Akov Destilerija |
Voće | Grožđe (loza) |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 40% |
Cena | 2.945 RSD |
Rakija Akov Loza potiče iz porodične destilerije u okolini Kraljeva, gde se neguje tradicija pravljenja rakije od različitih vrsta voća.
U ponudi ove kuće nalazi se širok spektar rakija – od šljivovice do kruške kaluđerke, ali loza zauzima posebno mesto.
Rakija Akov Loza namenjena je ljubiteljima čistog i autentičnog ukusa grožđa. Na mirisu se prepoznaje prefinjena voćna nota, dok je ukus blag, topao i postojan, sa jasnim karakterom lozovače.
Ona je pogodna i za one koji tek ulaze u svet rakija, ali i za znalce koji traže prepoznatljivost i kvalitet u svakoj čašici.
Najlepše se pije uz tradicionalna jela i lagane sireve, dok u društvu često postaje piće koje spaja goste za stolom.
Za cenu od 2.945 dinara, Akov Loza nudi kvalitet koji opravdava svoju reputaciju i može da stane rame uz rame sa daleko skupljim imenima.
4. Akademska Rakija od kajsije

Poreklo | Srbija |
Proizvođač | Akademska rakija |
Voće | Mađarska najbolja kajsija, Kečkemetska ruža |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 40% |
Cena | 2.800 RSD |
Akademska rakija od kajsije donosi bogatstvo voćnih aroma koje potiču od najboljih sorti kajsije – Mađarske najbolje i Kečkemetske ruže.
Ručno ubrani plodovi prolaze kroz pažljivo kontrolisanu fermentaciju, a zatim se destiluju u bakarnim kazanima, što omogućava da prirodna svežina i bogatstvo mirisa ostanu sačuvani u svakoj kapi.
Na mirisu dominira prepoznatljiva nota sveže kajsije, dok je ukus voćan, čist i harmoničan. Na nepcu ostavlja prijatnu punoću i blagu slast koja traje i nakon gutljaja.
Akademska rakija kajsija podjednako je pogodna za posluženje kao osvežavajući aperitiv, ali i za lagano uživanje u društvu, kada se voćni karakter posebno ističe.
Cena od 2.800 dinara čini je dostupnom opcijom za one koji žele kvalitet, a istovremeno i odličan izbor za poklon, jer svojim voćnim karakterom lako osvaja sve ljubitelje rakije.
5. Rakija Hubert Dunja Barrique

Poreklo | Srbija |
Proizvođač | Destilerija Hubert 1924 |
Voće | Dunja |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 40% |
Odležavanje | Najmanje 3 godine u hrastovim buradima |
Cena | 2.850 RSD |
Nagrade | Velika zlatna medalja – Žestival Užice 2019, 2018; Festival srpske rakije 2015, 2014; Zlatna medalja – Rakija Fest 2012, Novosadski sajam 2011 i mnoge druge |
Rakija Hubert Dunja Barrique nosi pečat tradicije destilerije osnovane davne 1924. godine. Dobijena je od potpuno zrelih i ručno biranih plodova dunje, a proces proizvodnje obuhvata duplu destilaciju u bakarnim kazanima, po staroj porodičnoj recepturi.
Odlaže se u buradima od stogodišnjeg hrasta kitnjaka najmanje tri godine, što joj daje prepoznatljivu zlatnu boju i kompleksnost ukusa.
Na mirisu dominira fina voćna aroma dunje, obogaćena toplim notama vanile koje potiču od hrastovine. Ukus je pun, bogat i zaokružen, sa elegantnom mekoćom koja ostavlja dug trag na nepcu.
Najlepše se služi kao digestiv, na temperaturi između 16 i 18 stepeni, kada dolazi do izražaja sav raskoš njenog karaktera.
Rakija Hubert Dunja višestruko je nagrađivana na domaćim i međunarodnim festivalima, među kojima se posebno izdvajaju šampionske titule na Žestivalu u Užicu i brojne zlatne medalje sa sajmova u Novom Sadu i inostranstvu.
Cena od 2.850 dinara stavlja je u sam vrh izbora za ljubitelje premium rakija, ali i za sve koji žele kvalitetno piće koje spaja tradiciju, znanje i eleganciju u jednoj čašici.
6. Manastir Kovilj rakija Viljamovka
Poreklo | Srbija, Vojvodina |
Proizvođač | Manastir Kovilj |
Voće | Kruška Viljamovka iz sopstvenih zasada |
Zapremina | 0.7 l |
Alkohol | 40% |
Odležavanje | 3 godine u inoks posuđu |
Boja | Kristalno bistra |
Godišnja proizvodnja | 3.500 l |
Cena | 2.950 RSD |
Manastir Kovilj rakija Viljamovka izrađena je po drevnoj monaškoj recepturi koja se neguje na poljoprivrednom gazdinstvu samog manastira. Kruška Viljamovka uzgaja se u sopstvenim zasadima, pažljivo se bere i ručno sortira, a zatim prolazi proces fermentacije u trajanju od tri nedelje.
Nakon toga sledi dvostruka destilacija u bakarnim kazanima i trogodišnje odležavanje u inoks posuđu, što daje rakiji kristalnu bistrinu i čistu voćnu aromu.
Miris otkriva nežne i prepoznatljive tonove sveže viljamovke, dok je ukus pun, skladan i pitak, sa dugom i elegantnom završnicom.
Manastir Kovilj rakija Viljamovka namenjena je onima koji traže autentičnost i prirodnost u svakoj čašici, bez suvišnih dodataka i sa naglašenim voćnim identitetom.
Najbolje se služi rashlađena, kao aperitiv, a uparivanje sa blagim sirevima, laganim predjelima i voćnim desertima dodatno naglašava njenu svežinu.
Sa cenom od 2.950 dinara i ograničenom godišnjom proizvodnjom od 3.500 litara, Manastir Kovilj rakija Viljamovka predstavlja piće koje spaja tradiciju, kvalitet i redak karakter.
Često postavljana pitanja
Za kraj
Kada sledeći put budete kupovali rakiju, setite se da dobra čašica ne zavisi od visoke cene, već od znanja i predanosti onih koji je prave.
Upravo u toj predanosti leži razlog zbog koga rakija ostaje simbol Srbije i piće koje se prenosi s generacije na generaciju.